Lidt om historien bag området og gårdlauget Købkes Gård
Tekst: Otto Vad
Hele området vest for Sortedamssøen blev kaldt Blegdammen, idet de daværende engarealer siden 1600-tallet og op i begyndelsen af 1800-tallet blev benyttet til blegning af nyvævet bomuld. Området var inddelt i smalle parceller, der strakte sig fra Blegdamsvej og ned til søen og benævntes blegdamme og var fortløbende nummerede.
I begyndelsen af 1800-tallet var København ved at sprænge sine snævre rammer indenfor voldene. Krigsministeriet krævede, at der ikke blev bygget udenfor. Det skulle være let at forsvare byen mod angreb fra landsiden.
Den enorme overbefolkning og de elendige sanitære forhold indenfor voldene medførte, at tilbagevendende epidemier krævede mange menneskeliv.
Det var derfor ikke så underligt, at borgere som havde råd og overskud var interesserede i at slå sig ned udenfor byen. Christian Købkes fader, bagermester P.B. Købke, var en af disse. Der var dog, jvf. Krigsministeriets krav, kun tilladt at bygge ejendomme, som let kunne rives ned eller brændes af i tilfælde af et militært angreb på byen.
Christian Købke boede på Blegdammen fra 1833 og til et par år før sin død i 1848. Han blev kun 38 år gammel, men nåede alligevel at producere et betydeligt antal værker, som han huskes for i eftertiden. En stor del af hans billeder fra denne periode, har motiver fra området ved Sortedamssøen og Østerbrogade.
En anden kendt personlighed fra den tid, som også skal nævnes er naturforskeren P.W. Lund, der en kort tid i begyndelsen af 1830’erne boede ved søen.
På stedet, hvor P. W. Lund boede, blev der i 1870’erne indrettet et populært forlystelsesetablissement. I 1898 blev ejendommen købt af Københavns Kirkefond og ombygget til Fredens Kirke.
Byggeboomet på brokvarterene
I midten af 1853 opgav Krigsministeriet endegyldigt forbuddet mod at lade byen vokse ud over voldene, og bro-kvartererne skød op med stor hast. Mange års opsparet behov for mere byrum faldt sammen med den første industrialisering, og der var et stort behov for boliger til den hastigt voksende arbejderklasse.
Det var i den periode kvarteret fik den struktur, vi kender i dag med Ryesgade, som påbegyndtes i 1858, og sidegaderne. Indtil da havde området mellem Blegdamsvej og søerne været udstykket i aflange parceller, som blev benyttet til formål af mere eller mindre permanent karakter. Blegdamsvej er således betydeligt ældre end de bagvedliggende gader og har som nævnt sit navn ved at området benyttedes til blegning. Ryesgade har derimod sit navn efter en af Danmarks mest kendte generaler, Olaf Rye, der faldt i slaget ved Fredericia i 1849.
Fra slutningen af 1800- tallet og i begyndelsen af 1900-tallet opførtes, de fleste af de bygninger, som i dag omkranser Købkes Gård. Eneste undtagelse herfra er ejendommen i Ryesgade, som huser bl.a. Irma og benzintanken, der er af nyere dato.
En af ejendommene skiller sig dog ud, nemlig stiftelsen på Sortedam Dossering nr. 59 A-K. Denne ejendom er opført af frimurerne med det formål, at skaffe friboliger til “værdige mænd og kvinder af alle samfundsklasser”.
Ryesgadekvateret var i 1900-tallets første halvdel det tættest befolkede område i landet. Det var almindeligt, at familier med adskillige børn boede i en to-værelseslejllighed. Men alligevel var det for mange et stort fremskridt at flytte bort fra slummen i den indre by og til de nye lejligheder. Ejendommene ud mod søen er dog typisk præget af betydeligt større lejligheder, som næppe har været overbefolket i samme grad.
Stenbroerne i forfald
Velstandsstigningen efter 2. verdenskrig op gennem 60’erne medførte at arbejderfamilierne igen kunne søge bedre boligforhold. Mange søgte ud til de ny forstæder, og op gennem 60’erne og 70’erne forfaldt mange af ejendommene, indtil de blev solgt til beboerne som andelsforeninger. Dette medførte til gengæld mange forbedringer med nyt tag, nye vinduer, fjernvarme og varmt vand.
Forfaldet i denne periode dannede grundlag for, at unge fra BZ-bevægelsen i tre år i 80’erne holdt ejendommen Ryesgade 58 besat. Ejendommen var i den periode omdannet til kollektiver med cafe i stueetagen. Besættelsen afsluttedes med kvarterets mest spektakulære begivenhed, da de unge under trussel om rydning oprettede meterhøje barrikader i både Ryesgade og sidegaderne. Det kom dog ikke til nogen endelig konfrontation med politiet, idet bz’erne efter en uges forløb rømmede forsvarsværkerne natten før politiets planlagte storm på området.
Gårdsanering
Men baggårdene var fortsat i en miserabel tilstand. Flere steder i byen kunne man se, hvordan der gennem saneringer af baggårdene kunne skabes attraktive gårdrum.
I begyndelsen af 90’erne havde der været adskillige henvendelser fra beboerne til kommunens embedsmænd med henblik på at få lavet en gårdsanering. Men der var desværre kun kommet henholdende svar.
Først da der i forsommeren 1995 blevet skrevet direkte til den ansvarlige borgmester, Bente Frost (V), kom der skred i sagen. Allerede i august måned samme år blev der indkaldt til det første orienteringsmøde.
Der blev i samråd med beboerne udarbejdet et forslag, som bl.a. indebar nedrivning af to bygninger inde i gården for at skaffe luft og lys.
Planen blev vedtaget af Københavns Borgerrepræsentation den 11. december 1997 og arbejdet startede i foråret 1999. Forsinkelsen skyldtes, at der opstod politisk strid om nedrivningen af baghuset til Ryesgade 56, og at anlæggelsen af gården derfor kom til at forløbe i to etaper.
Anlæggelsen af den nordlige del afsluttedes ved udgangen af 1999, mens den sydlige del af gården først stod færdig et par år senere, således at Gårdlavet Købkes Gård i december 2001 endelig kunne overtage det fulde ansvar for driften af hele det store gårdanlæg.
Hvis du vil vide mere:
Museer, biblioteker og arkiver:
Statens Museum for Kunst – har en del værker af Christen Købke
Den Hirschsprungske Samling – har en del værker af Christen Købke
50’er-lejligheden: Oplev familien Hansens typiske 2V’er: 2 voksne og tre børn
kbhbilleder.dk Københavns Kommunes billeddatabase med massere af historiske fotos
historiskatlas.dk En samling af kort fra 1668 til nu.
Østerbro lokalhistorisk forening – kan hjælpe dig, hvis du vil vide mere om lokalområdet
Film:
Bøger:
-
Monrad, Kasper
Købke på Blegdammen og ved Sortedamssøen.
1981. 44 sider, illustreret -
Nielsen, Torben
Blegdamsvej : en vandring i tid og rum.
1958. 49 sider, illustreret. Personlig beretning om historien bag Blegdamsvej. -
Strømstad, Kirsten
Rundt om Søerne : huse og mennesker ved Sortedamssøen, Peblingesøen og Sankt Jørgens Sø.
1996. 214 sider, illustreret. Med grundig beskrivelse af alle ejendomme. -
Christen Købke 1810-1848
redaktion: Hans Edvard Nørregård-Nielsen, Kasper Monrad
1996. 399 sider, illustreret (nogle i farver)
Det bedste og mest omfattende værk om Christen Købke, som kommer hele vejen rundt om Købkes værk i både tekst og gode farvegengivelser. -
Fugle større end vinden – : en bog om og omkring begivenhederne i Ryesgade 58 og BZ-bevægelsen / red: Poul Petersen. – 1986. – 128 sider : ill.